Persbericht: Rolstoelbasketbal, blind golfen en rolstoeldansen

In 2012 was de eerste Dag van de Toegankelijkheid in de Tetterodehal in Overveen. Deze sporthal ontving toen de prijs voor de meest toegankelijke locatie van Bloemendaal. In opdracht van de gemeente heeft stichting Het Web alle openbare instellingen getest op toegankelijkheid. Naast fysieke toegankelijkheid streeft de gemeente naar een inclusieve samenleving waar mensen begrip hebben voor elkaar en elkaar accepteren. Op 6 september maakt wethouder Tames Kokke de opvolger van de Tetterodehal bekend.

Actieplan toegankelijkheid

Wethouder Jur Botter: afgelopen zaterdag was ik bij de grote scootmobieltocht door de duinen, georganiseerd door het Rode Kruis. Van veel deelnemers hoorde ik dat ze niet zo vaak de deur uit komen, hooguit voor boodschappen. Hier schrok ik wel van. Het bleek dat ze zoveel obstakels op de openbare weg tegenkomen, dat ze vaak liever thuisblijven. Hier draait toegankelijkheid dus om: mensen met een beperking hebben - net als iedereen - recht op een goed leven en moeten gewoon mee kunnen doen. We hebben een actieplan toegankelijkheid gemaakt waarmee we toewerken naar toegankelijk wonen, winkelen, werken en recreëren in Bloemendaal. Maar het is ook belangrijk om mensen bewust te maken van het belang van toegankelijkheid. De Bloemendaalse jaarmarkt is hiervoor de perfecte gelegenheid.

Blind golfen

Op het toegankelijkheidsplein beginnen de activiteiten ’s morgens met een kinderprogramma. Onder leiding van Geert Schippers spelen kinderen een rolstoelbasketbalwedstrijd. ’s Middags is er een demonstratie rolstoeldansen en geeft de blinde golfer Ronald Boef een demonstratie. Boef hoort bij de beste blinde en slechtziende golfers van de wereld. Hij kan zo goed putten, dat tegenstanders in het verleden niet geloofden dat hij blind is. Na de demonstratie kunnen bezoekers ervaren hoe het is om blind te golfen.

• 05 september 2014