Persbericht GGD Kennemerland

Het wordt warm! Het KNMI voorspelt aanhoudende hitte voor de komende dagen. Voor veel mensen een fijne periode van strand- en terrasbezoek. Voor anderen kan de hitte juist een bedreiging zijn voor de gezondheid, vooral voor kwetsbare groepen als ouderen en jonge kinderen. Weet wat u moet doen als het warm wordt. Let erop dat u voldoende drinkt, uit de hitte blijft en zorgt voor een koele plek.

Klachten door de hitte
Warm weer kan leiden tot klachten zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Daarnaast kunnen huidproblemen optreden zoals jeuk en uitslag met blaasjes. In ernstige situaties kan door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid optreden.

Warm weer vormt voor bepaalde mensen een grotere bedreiging voor de gezondheid dan voor anderen.

Uitdroging kan vooral bij ouderen leiden tot verstoring van de bloeddoorstroming van vitale organen (hart, longen, hersenen, nieren) met mogelijk levensbedreigende gevolgen. Ook mensen met een chronische aandoening, personen in een sociaal isolement, daklozen, mensen met overgewicht en (zeer) jonge kinderen lopen meer risico op gezondheidsproblemen door hitte

Wat kunt u doen?
Drink voldoende. Zorg ervoor dat u voldoende drinkt, ook als u geen dorst heeft. U drinkt te weinig als u minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Bedenk dat u ook ongemerkt veel vocht verliest door transpiratie. Matig het gebruik van alcohol.
Houd uzelf koel. Draag dunne kleding. Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12 en 16 uur).
Houd uw woning koel. Opwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator of, indien aanwezig, airconditioning. Zorg voor continue ventilatie door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten. Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen op tijdstippen dat het buiten koeler is. Houd de ramen overdag gesloten als het buiten warmer is dan binnen.

Zorg voor elkaar. Let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die misschien uw hulp kunnen gebruiken.

Rol GGD
De GGD is partner in het Nationaal Hitteplan. De GGD voorziet inwoners en zorgverleners van informatie en tips en adviseert
gemeenten bij onder andere evenementen.

Hoofddorp, 29 juni 2015

  • 30 juni 2015
Terug