PERSBERICHT - iepenziekte wandelpark Caprera

Publicatie: 05 juli 2024

Bos Caprera getroffen door Iepenziekte: kappen helaas enige optie

In het wandelpark van Caprera in Bloemendaal is Iepenziekte geconstateerd. De gemeente is afgelopen maandag al gestart met het kappen en verwijderen van aangetaste bomen. Toen bleek dat er nog veel meer zieke bomen zijn. Om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen worden deze bomen de komende dagen verwijderd.

Wat is iepenziekte?
Iepziekte wordt veroorzaakt door een schimmel. De schimmel wordt onder andere verspreid door aangrenzende zieke bomen of de iepspintkever. De bladeren van een zieke iep verkleuren in korte tijd van groen naar geelbruin en vallen vroegtijdig af. Takken sterven af en uiteindelijk sterft de hele boom. De schimmel is erg besmettelijk en verspreid zich snel. Daarom is het belangrijk om een geïnfecteerde iep meteen te verwijderen.

De ziekte kan pas worden vastgesteld wanneer de boom bladeren heeft. Elk jaar controleren groenmedewerkers van de gemeente alle iepen in de openbare ruimte, en de zichtbare iepen op priv├ęterrein. Helaas kan de ziekte niet worden voorkomen, en is er geen preventieve bestrijding mogelijk.

Kappen is de enige optie
De aangetaste bomen in het wandelpark worden gemerkt en zo snel mogelijk verwijderd. Het kappen van de zieke bomen betekent dat er op sommige plekken in het bos grote open plekken zullen ontstaan. Dit is ontzettend jammer maar helaas onontkoombaar. De exacte omvang van de bomenkap is nog niet bekend, omdat de situatie zich snel ontwikkeld heeft. Binnenkort gaat de gemeente kijken naar de eventuele invulling van de ontstane open plekken.

Iepen in eigen tuin
De gemeente Bloemendaal roept inwoners op om mee te helpen om de verspreiding van iepenziekte tegen te gaan. Houdt uw eigen bomen in de gaten. Het is wettelijk verplicht om zieke iepen te kappen en volledig te verwijderen. Dit is de verantwoordelijkheid van de bewoner en mag alleen worden uitgevoerd door een erkend boomverzorgingsbedrijf. Bij twijfel over uw iep kunt u contact opnemen via groen@bloemendaal.nl of telefonisch met Dhr. Van Duijn via 023-5225555.

Terug naar nieuwsoverzicht